Τα τρία κύματα μεταρρυθμίσεων της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα (1975-2015+) : μήπως ήλθε η ώρα του δεύτερου κύματος μεταρρυθμίσεων; / Παναγιώτης Μαΐστρος.

By: Μαΐστρος, Παναγιώτης Γ, 1946-Material type: TextTextSeries: Σειρά, Δημόσια πολιτική και θεσμοί ; 2Publication details: Αθήνα : Εκδόσεις Παπαζήση, 2009Description: 446 σ. ; 21 εκISBN: 9789600223675Subject(s): Public administration -- Greece | Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα | Greece -- Politics and government -- 1974- | Ελλάδα -- Πολιτικές συνθήκες -- 1974-LOC classification: JN5016 | .M3578 2009Online resources: Εξώφυλλο, οπισθόφυλλο, πίνακας περιεχομένων και πληροφορίες για το συγγραφέα Scope and content: Ο συγγραφέας ξεκινάει με την παραδοχή πως η διακυβέρνηση μιας πόλης, μιας περιφέρειας, μιας χώρας δεν μπορεί να είναι διαχρονικά στατική, αλλά οφείλει να διαποτίζεται από το εκάστοτε αναγκαίο κύμα μεταρρυθμίσεων, που αφορά τη μέθοδο σχεδιασμού και εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών, τη δομή, τις λειτουργίες και το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης. Ένα κύμα μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης: κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης, νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Αξιολογώντας τις αλλαγές της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ο συγγραφέας εκτιμά ότι η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία στην τριακονταετία 1975-2004 χαρακτηρίζεται από το πρώτο κύμα μεταρρυθμίσεων και ότι από το 2000 φαίνεται να έχει αρχίσει, έστω διστακτικά, το δεύτερο, στο οποίο εμπεριέχονται οι προκλήσεις που θα οδηγήσουν, ίσως μετά το 2015, στην υπέρβασή του από το τρίτο κύμα μεταρρυθμίσεων. Στη συνέχεια, αφού παρουσιάσει τις παθογένειες του πολιτικού και διοικητικού συστήματος, τις ιδιοτυπίες του ελληνικού δημόσιου μάνατζμεντ και το "διάλογο κουφών" μεταξύ πολιτικής και κοινωνίας, αξιολογεί τις σημαντικότερες δημόσιες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις της περιόδου 1975-2004. Τέλος, διατυπώνει την εκτίμηση ότι μια σημαντική μεταρρύθμιση δεν μπορεί παρά να αφορά, ταυτόχρονα, κοινωνία-πολιτική-διοίκηση, αυτό που ο συγγραφέας ονομάζει "συστημική συζυγία" πολιτικού-διοικητικού-κοινωνικού συστήματος. Σήμερα φαίνεται να υπάρχει μια τέτοια συστημική συζυγία που ευνοεί το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current library Collection Call number Copy number Status Date due Barcode
Book Book University of Macedonia Library
Βιβλιοστάσιο Α (Stack Room A)
Main Collection JN5016.M3578 2009 (Browse shelf (Opens below)) 1 Available 0013129762

Ο συγγραφέας ξεκινάει με την παραδοχή πως η διακυβέρνηση μιας πόλης, μιας περιφέρειας, μιας χώρας δεν μπορεί να είναι διαχρονικά στατική, αλλά οφείλει να διαποτίζεται από το εκάστοτε αναγκαίο κύμα μεταρρυθμίσεων, που αφορά τη μέθοδο σχεδιασμού και εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών, τη δομή, τις λειτουργίες και το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης. Ένα κύμα μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης: κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης, νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Αξιολογώντας τις αλλαγές της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ο συγγραφέας εκτιμά ότι η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία στην τριακονταετία 1975-2004 χαρακτηρίζεται από το πρώτο κύμα μεταρρυθμίσεων και ότι από το 2000 φαίνεται να έχει αρχίσει, έστω διστακτικά, το δεύτερο, στο οποίο εμπεριέχονται οι προκλήσεις που θα οδηγήσουν, ίσως μετά το 2015, στην υπέρβασή του από το τρίτο κύμα μεταρρυθμίσεων. Στη συνέχεια, αφού παρουσιάσει τις παθογένειες του πολιτικού και διοικητικού συστήματος, τις ιδιοτυπίες του ελληνικού δημόσιου μάνατζμεντ και το "διάλογο κουφών" μεταξύ πολιτικής και κοινωνίας, αξιολογεί τις σημαντικότερες δημόσιες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις της περιόδου 1975-2004. Τέλος, διατυπώνει την εκτίμηση ότι μια σημαντική μεταρρύθμιση δεν μπορεί παρά να αφορά, ταυτόχρονα, κοινωνία-πολιτική-διοίκηση, αυτό που ο συγγραφέας ονομάζει "συστημική συζυγία" πολιτικού-διοικητικού-κοινωνικού συστήματος. Σήμερα φαίνεται να υπάρχει μια τέτοια συστημική συζυγία που ευνοεί το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων.

There are no comments on this title.

to post a comment.
European Union Digital Greece ESPA Default